Újszülött babával otthon

Nagymamáink korában az újszülött problémáival kapcsolatos kérdésekre azonnal érkezett válasz, hiszen mindig „kéznél” volt egy nagymama vagy dédnagymama. Ma viszont az ifjú szülőknek maguknak kell megküzdeniük a felvetődő problémákkal a kezdeti, bizonytalan időkben. Általában megijedünk -ha sokat sír- ekkor számtalan kérdés vetődik fel bennünk.
⦁ Baj lehet, ha sokat csuklik? A csuklás már méhen belül is megtörténik a magzattal, majd újszülött korban a leggyakrabban a túl mohón evés váltja ki. Ilyenkor nyugodtan folytathatjuk az etetést, a csuklás magától elmúlik, hiszen ez a rekeszizom akaratlan összerándulása, viszont a citromlé csöpögtetése nem gyógyír a csuklásra.

⦁ Eleget evett? Normál esetben a baba 3 óránként sírással jelzi, hogy kiürült a pocak. Mindez másképp jelentkezik, ha kissúlyú újszülöttről vagy koraszülöttről van szó.

Szoptatáskor a szívásban és a nyelésben részt vevő izmok erejének és ellazulási képességének egyensúlyban kell lenni. Ezen kívül a fejtartásért felelős nyak és törzsizmoknál is normál tónus szükséges. Az egyensúly felborulhat az izmok fokozott tónusa vagy éppen gyengesége miatt, így a baba nem képes kb. 3 órára elegendő anyatejet fogyasztani.

Egy egészséges újszülöttnél az első hónapban fokozatosan beáll a 3 óránkénti és a kb. fél óráig tartó anyatejes táplálás. Ha ez az Ön babájával nem így történik, akkor a Babamozgató gyakorlatok közül végezze el az arctornát, mert az arcizmok masszírozása enyhítheti az izmok problémáját! Ha szinte egész nap szoptat, keressen fel Dévény terápiás szakgyógytornászt!

⦁ Mikor fáj a hasa? Amikor a baba fájdalmasan felhúzza a lábait, feszeng, kemény a pocakja. Ez a jelenség az első három hónapban előfordul, főként a délutáni, kora esti órákban. Az emésztő rendszerének fejlődése természetesen járhat kellemetlen percekkel, de azt is tudni kell, hogy egészséges, szimmetrikus izomzat és normál izomtónus segítségével mindezeket képes kimozogni a baba.

A Babamozgató 1-2. hónap gyakorlataival tornáztassuk át a lábacskáit és a pocakját. Fektessük az alkarunkra hason fekve, de ebben a helyzetben a combunkra fektetve ringathatjuk is, így könnyebben továbbítódik az étel és a nem kívánatos levegő.

Mindenképpen el kell mondanom, hogy régebben az újszülött ruhatára (pl. hátul megkötős kising, rékli) és a hagyományos pelenkázáshoz használt textil pelenka cseréje megkívánta, hogy a kisbabát születésétől kezdve naponta többször hasra fordítsuk. Ez nemcsak az egyensúlyi rendszerének fejlődését segítette, hanem inspirálta az izomrendszerét. Ma is ösztönözhetjük a kisbabánk izomrendszerét, mert a Babamozgató érthetően, világosan lépésről lépésre elmagyaráz minden tornagyakorlatot.
2018-09-14 21:51:44