Barion Pixel

Újszülött babával otthon

Nagymamáink korában az újszülött problémáival kapcsolatos kérdésekre azonnal érkezett válasz, hiszen mindig „kéznél” volt egy nagymama vagy dédnagymama. Ma viszont az ifjú szülőknek maguknak kell megküzdeniük a felvetődő problémákkal a kezdeti, bizonytalan időkben. Általában megijedünk -ha sokat sír- ekkor számtalan kérdés vetődik fel bennünk.
⦁ Baj lehet, ha sokat csuklik? A csuklás már méhen belül is megtörténik a magzattal, majd újszülött korban a leggyakrabban a túl mohón evés váltja ki. Ilyenkor nyugodtan folytathatjuk az etetést, a csuklás magától elmúlik, hiszen ez a rekeszizom akaratlan összerándulása, viszont a citromlé csöpögtetése nem gyógyír a csuklásra.

⦁ Eleget evett? Normál esetben a baba 3 óránként sírással jelzi, hogy kiürült a pocak. Mindez másképp jelentkezik, ha kissúlyú újszülöttről vagy koraszülöttről van szó.

Szoptatáskor a szívásban és a nyelésben részt vevő izmok erejének és ellazulási képességének egyensúlyban kell lenni. Ezen kívül a fejtartásért felelős nyak és törzsizmoknál is normál tónus szükséges. Az egyensúly felborulhat az izmok fokozott tónusa vagy éppen gyengesége miatt, így a baba nem képes kb. 3 órára elegendő anyatejet fogyasztani.

Egy egészséges újszülöttnél az első hónapban fokozatosan beáll a 3 óránkénti és a kb. fél óráig tartó anyatejes táplálás. Ha ez az Ön babájával nem így történik, akkor a Babamozgató gyakorlatok közül végezze el az arctornát, mert az arcizmok masszírozása enyhítheti az izmok problémáját! Ha szinte egész nap szoptat, keressen fel Dévény terápiás szakgyógytornászt!

⦁ Mikor fáj a hasa? Amikor a baba fájdalmasan felhúzza a lábait, feszeng, kemény a pocakja. Ez a jelenség az első három hónapban előfordul, főként a délutáni, kora esti órákban. Az emésztő rendszerének fejlődése természetesen járhat kellemetlen percekkel, de azt is tudni kell, hogy egészséges, szimmetrikus izomzat és normál izomtónus segítségével mindezeket képes kimozogni a baba.

A Babamozgató 1-2. hónap gyakorlataival tornáztassuk át a lábacskáit és a pocakját. Fektessük az alkarunkra hason fekve, de ebben a helyzetben a combunkra fektetve ringathatjuk is, így könnyebben továbbítódik az étel és a nem kívánatos levegő.

Mindenképpen el kell mondanom, hogy régebben az újszülött ruhatára (pl. hátul megkötős kising, rékli) és a hagyományos pelenkázáshoz használt textil pelenka cseréje megkívánta, hogy a kisbabát születésétől kezdve naponta többször hasra fordítsuk. Ez nemcsak az egyensúlyi rendszerének fejlődését segítette, hanem inspirálta az izomrendszerét. Ma is ösztönözhetjük a kisbabánk izomrendszerét, mert a Babamozgató érthetően, világosan lépésről lépésre elmagyaráz minden tornagyakorlatot.
2018-09-14 21:51:44